ШАНОВНІ КЛІЄНТИ, ЗАМОВЛЕННЯ ВІДПРАВЛЯЮТЬСЯ З ПОНЕДІЛКА ПО П'ЯТНИЦЮ У МОЖЛИВІ ВІДДІЛЕННЯ НОВОЇ ПОШТИ. ОФОРМЛЕНІ ДО 13:00 - У ТОЙ ЖЕ ДЕНЬ, ПІСЛЯ 13:00 - НАСТУПНОГО РОБОЧОГО ДНЯ. ДЯКУЄМО ЗА РОЗУМІННЯ!
UA RU
0
Кошик

Снижение тяжести симптомов менопаузы позволяет защитить мозг от старения
07.02.2022
З віком у жіночому організмі знижується рівень статевих гормонів естрогенів. Рецептори, які реагують на рівень естрогенів, присутні у різних тканинах. Тому при настанні менопаузи жінка може відчувати різні симптоми.

Дослідження, результати якого були опубліковані в журналі Північноамериканського товариства менопаузи [1], показало: чим більш яскраво виражені деякі ознаки, пов'язані зі зниженням рівня естрогенів в організмі, тим вищий ризик розвитку вікових змін у мозку.

У дослідженні взяли участь понад 400 жінок – вчені аналізували наявність та тяжкість різних ознак менопаузи у учасниць, а також оцінювали їх когнітивні здібності: пам'ять, увагу, здатність до концентрації, зорово-просторової орієнтації.

– Когнітивні порушення можуть виявлятися як труднощі із запам'ятовуванням, нездатність підібрати правильне слово, забудькуватість, – говорить доцент Медичної школи Нью-Йоркського університету Маргарет Нахтігал. – Часто жінки не розпізнають ці симптоми як частину менопаузи.

Оскільки когнітивні проблеми можуть розвиватися повільно, жінки можуть не пов'язувати їх виникнення з дефіцитом естрогену.

Вчені дійшли висновку, що когнітивні здібності жінок чутливі до тяжкості певних симптомів менопаузи, особливо депресії та сексуальної дисфункції (сухість та свербіж у піхві, зниження сексуального потягу).

– У нас є естрогенові рецептори у багатьох органах, включаючи мозок – тому прояви менопаузи такі різноманітні, – говорить Маргарет Нахтігал. – Не дивно, що людина з більш вираженими та важкими симптомами менопаузи матиме нижчу когнітивну функцію.

Таким чином, засоби, що дозволяють позбутися симптомів, пов'язаних з дефіцитом естрогену, або зменшити їх вираженість, одночасно захищатимуть мозок і запобігатимуть розвитку когнітивних порушень. У цьому можуть допомогти фітоестрогени – природні аналоги жіночих статевих гормонів.

Роль та можливості фітоестрогенів були продемонстровані у дослідженні, проведеному вченими з Університету Джорджа Вашингтона [2]. Було доведено, що зменшити тяжкість проявів менопаузи допомагає рослинна дієта. Так, щоденне вживання чашки соєвих бобів - джерел фітоестрогену - протягом трьох місяців призвело до того, що 59% учасниць позбавилися помірних і сильних припливів, а частота і тяжкість припливів зменшилася на 84%.

Зменшити тяжкість симптомів менопаузи допомагає застосування «Природної рівноваги» – крему для підтримки гормонального статусу жінки. До його складу входять стероїдні глікозиди сапоніни (25% від формули), такі як діосцин, діосгенін та тігогенін. 

Діосгенін використовується в організмі для синтезу ряду гормонів, у тому числі прогестерону – стероїдного статевого гормону. Дослідження показують, що прогестерон дозволяє справлятися із симптомами менопаузи не менш ефективно, ніж естрогени [3]. При цьому, на відміну від гормонозамісної терапії естрогенами, застосування прогестерону (особливо при його нашкірному введенні) не впливає на жировий та вуглеводний обмін, на артеріальний тиск та тромбогенність, його використання не призводить до збільшення маси тіла.

Діосгенін має виражену естрогеностимулюючу та прогестеронстимулюючу активність: його застосування підвищує активність або «включає» гени, що відповідають за утворення власних статевих гормонів [4].

Компоненти крему «Природна рівновага» сприятливо впливають на загальний гормональний фон жінки, стимулюючи утворення власних статевих гормонів. Важливо пам'ятати, що і естроген, і прогестерон мають системну дію на організм, у тому числі через активацію рецепторного апарату, тобто впливають на роботу багатьох органів та систем.

Рецептори до естрогену присутні в багатьох тканинах, тому нормалізація його рівня дозволяє впоратися з більшістю симптомів менопаузи: знизити частоту та інтенсивність припливів, уповільнити або запобігти розвитку остеопорозу, нормалізувати обмінні процеси, поліпшити стан сечостатевої сфери (позбавитися сухості у піхві) покращити стан серця та судин (кардіопротекторний та ангіопротекторний ефекти).

Також стимуляція утворення власних естрогенів благотворно впливає на нервову та психічну сфери – запобігає розвитку депресії, покращує пам'ять, здатність до концентрації.

Не менш важливу роль у регуляції нейроімунноендокринного гомеостазу відіграє підтримання балансу естрогену та прогестерону. Системні (загальні) ефекти прогестерону також багатогранні та призводять до нормалізації стану жінки.

Найбільш значущими є виведення надлишкової рідини з організму за рахунок активації роботи ренін-ангіотензинової системи (що дозволяє впоратися з набряками), стимуляція процесів катаболізму (що сприяє профілактиці ожиріння), стимуляція процесу диференціювання остеобластів (що знижує ризик розвитку остеопорозу), зниження тону судинної стінки (профілактика гіпертонії), седативний вплив, поліпшення зорової пам'яті [5].

Також крем «Природна рівновага» має місцеву дію на шкіру, роблячи її більш гладкою та пружною, запобігає появі зморшок та сприяє розгладжуванню вже існуючих, уповільнює процеси старіння.

Спосіб застосування крему "Природна рівновага"

● При збереженні менструального циклу використовувати з 13 дня циклу. Видавити з туби 1 см. крему і нанести на шкіру однієї з областей - живота, стегон, грудей, сідниць. Область нанесення необхідно щодня змінювати.

● У період менопаузи крем застосовується циклами – 20 днів використання, потім 10 днів – перерва. Техніка і порядок нанесення такі ж, як при циклі, що зберігся.

● Під час припливів рекомендується втирати невелику кількість крему в долоні та зап'ястя – це дозволить знизити вираженість симптомів.


Використана література

6.     Kaur, Mankamal MSc; Kaur, Maninder PhD Is cognitive performance of women sensitive to the severity of menopausal symptoms?, Menopause: February 2022 - Volume 29 - Issue 2 - p 170-177 doi: 10.1097/GME.0000000000001910

7.     Barnard, Neal D. MD, FACC1,2; Kahleova, Hana MD, PhD The Women's Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms (WAVS): a randomized, controlled trial of a plant-based diet and whole soybeans for postmenopausal women, Menopause: October 2021 - Volume 28 - Issue 10 - p 1150-1156 doi: 10.1097/GME.0000000000001812

8.     Regidor PA. Progesterone in Peri- and Postmenopause: A Review. Geburtshilfe Frauenheilkd. 2014;74(11):995-1002. doi:10.1055/s-0034-1383297

9.     Lok Wong, K., Ming Lai, Y., Li, K. et al. A Novel, Stable, Estradiol-Stimulating, Osteogenic Yam Protein with Potential for the Treatment of Menopausal Syndrome. Sci Rep 5, 10179 (2015). https://doi.org/10.1038/srep10179

10.     Regidor PA. Progesterone in Peri- and Postmenopause: A Review. Geburtshilfe Frauenheilkd. 2014;74(11):995-1002. doi:10.1055/s-0034-1383297