ШАНОВНІ КЛІЄНТИ, ЗАМОВЛЕННЯ ВІДПРАВЛЯЮТЬСЯ З ПОНЕДІЛКА ПО П'ЯТНИЦЮ У МОЖЛИВІ ВІДДІЛЕННЯ НОВОЇ ПОШТИ. ОФОРМЛЕНІ ДО 13:00 - У ТОЙ ЖЕ ДЕНЬ, ПІСЛЯ 13:00 - НАСТУПНОГО РОБОЧОГО ДНЯ. ДЯКУЄМО ЗА РОЗУМІННЯ!
UA RU
0
Кошик

Исследование показало эффективность добавок с витамином D в профилактике инфекций
22.12.2021
Добавки з вітаміном D підвищують стійкість організму до інфекцій: це було підтверджено під час дослідження (1), результати якого було представлено у грудневому номері журналу Frontiers in Immunology.

Вчені з Університету Східної Фінляндії провели експеримент, під час якого імунні клітини людини in vitro піддавали впливу різних хвороботворних мікроорганізмів – вірусів та грибів, імітуючи реальну ситуацію зараження вірусними бактеріальними та грибковими інфекціями. У ході експерименту вчені обробили імунні клітини вітаміном D, причому одна частина клітин була оброблена вітаміном після зараження, друга - до, а третя - одночасно з інфікуванням. Таким чином, вчені змоделювали три ситуації, в одній з яких розглядається ситуація інфікування при достатній кількості вітаміну D в організмі, а в двох інших – при його дефіциті.

В усіх трьох групах додавання вітаміну D до імунних клітин покращило їх імунну відповідь при зустрічі з інфекційним агентом, причому найвищий рівень захисту від небезпечних патогенів продемонстрували ті клітини, які були оброблені вітаміном до зараження.

– Про що свідчать результати дослідження? Результати показали, що коли справа доходить до боротьби з інфекціями, краще приймати добавки з вітаміном D у профілактичних цілях, а не починати приймати їх, коли вже є інфекція в організмі, — пояснює керівник дослідження професор Карстен Карлберг.

Автори дослідження вказують, що вітамін D впливає на процеси генетично, стимулюючи активність генів, що регулюють імунну відповідь, тобто гени, які відповідають за імунні реакції, і дозволяє «тренувати» імунну систему, готуючи її до зустрічі з патогенами.

Таким чином, добавки з вітаміном D3 можуть відігравати важливу роль у профілактиці інфекційних захворювань або сприяти зменшенню тяжкості їх наслідків.

Дослідження показують, що проблема дефіциту вітаміну D у населення всього світу з кожним роком набуває все більшої актуальності – близько 40 % європейців відчувають дефіцит вітаміну D, а 13 % – гострий дефіцит. (2). Також, згідно з даними досліджень, додаткового прийому вітаміну потребує понад 80% жителів Росії, України та Казахстану (3,4,5,6).

Важливо пам'ятати, що вітамін D необхідний як для підтримки міцності кісткової тканини, так і для функціонування практично кожної клітини організму, цей процес забезпечується наявністю рецепторів до вітаміну D у більшості клітин нашого організму. Рецептори до вітаміну D виявляються у нейронах головного та спинного мозку, периферичної нервової системи, епітеліоцитах дихальних шляхів, у бета-клітинах підшлункової залози, на клітинах імунної системи.

Вітамін D допомагає відновлювати цілісність нервових волокон, регулює вуглеводний обмін, впливає на вроджений та набутий імунітет, знижує сприйнятливість до вірусних та бактеріальних інфекцій.

В огляді, проведеному експертами з ФДБУ «Національний медичний дослідний центр ендокринології» МОЗ Росії (7), повідомляється про цілу низку ефектів вітаміну D, не пов'язаних з його впливом на кісткову тканину. Серед них:

Регуляція процесів проліферації та диференціювання клітин шкіри (кератиноцитів), волосяних фолікулів (попередження розвитку облисіння), зниження ризику розвитку раку, спричиненого УФ-випромінюванням, впливом хімічних речовин та інших канцерогенних факторів;

Реалізація захисних ефектів щодо ендотелію судин – покращення стану судинної стінки, підвищення еластичності, профілактика розвитку атеросклерозу, пригнічення запалення в ендотелії.

Системний позитивний вплив на роботу серцево-судинної системи, профілактика інфарктів, інсультів, позитивний вплив на рівень артеріального тиску;

Системний антиканцерогенний (протипухлинний) ефект, найбільш виражений щодо злоякісних новоутворень шкіри, ободової кишки, молочної залози та простати. У основі цього ефекту лежить вплив вітаміну D на експресію генів, контролюючих клітинний цикл, придушення запалення, що підвищує ризик розвитку раку;

Поліпшення репродуктивної функції у чоловіків та жінок: підвищення якості сперматозоїдів та їх активності, покращення стану ендотелію матки та функції яєчників, підвищення ймовірності виникнення овуляції.

Сучасні дослідження показують (8), що добавки, які містять вітамін D, знижують ризик важкого перебігу та смерті від грипу та COVID-19. Вітамін D сприяє придушенню реплікації (розмноження) вірусів в організмі, за рахунок підвищення активності клітинних факторів адаптивного імунітету, зменшення концентрації прозапальних цитокінів – молекул, що провокують розвиток запалення в різних органах, та збільшення вмісту протизапальних сполук.

Ефективно відновити нормальний рівень вітаміну D допоможуть продукти Віта D3 та ВітаДетрім. 
 
Спрей Віта D3 містить комбінацію двох вітамінів – вітаміну D3 (холекальциферолу) та вітаміну Е (D-альфа-токоферолу). Присутність вітаміну Е посилює позитивні ефекти, які вітамін D чинить на організм. Додатковою перевагою спрею Віта D3 є сублінгвальна форма. Як показують дослідження (9), саме сублінгвальне (під язик) введення вітаміну D дозволяє заповнити його нестачу так само швидко та ефективно, як і його доставка в організм за допомогою внутрішньом'язових ін'єкцій.

ВітаДетрім – продукт, що дозволяє швидко та ефективно компенсувати дефіцит вітаміну D в організмі. 5 крапель розчину (0,5 мл) містять 520 МО вітаміну, що дозволяє на 104% задовольнити добову потребу у вітаміні, яка становить 500 МО. ВітаДетрім може застосовуватися як дорослими, так і дітьми, забезпечуючи реалізацію усіх системних ефектів вітаміну D.


Використана література:

1) Malmberg HR, Hanel A, Taipale M, Heikkinen S, Carlberg C. Vitamin D Treatment Sequence Is Critical for Transcriptome Modulation of Immune Challenged Primary Human Cells. Front Immunol. 2021 Dec 10;12:754056. doi: 10.3389/fimmu.2021.754056.

2) Amrein, K., Scherkl, M., Hoffmann, M. та ін. Vitamin D deficiency 2.0: update on the current status worldwide. Eur J Clin Nutr 74, 1498-1513 (2020).

3) Пігарова Є. А., Рожинська Л. Я., Катамадзе Н. Н., Поваляєва А. А., Трошина Є. А. "Поширеність дефіциту та недостатку вітаміну D серед населення, що проживає в різних регіонах Російської Федерації: результати 1-го етапу багатоцентрового поперечного рандомізованого дослідження," ОСТЕО, vol. 23, no. 4, pp. 4-12, червень 2021.

4) Щубілка, К. Статус вітаміну D у дорослих та дітей у Закарпатті, Україна у 2019 р. БМЦ Нутр 6, 48 (2020).

5) Поворознюк, et al. Дефіцит та недостаток вітаміну D у жителів України. Біль. Суглоби. Хребет. 2011; (4): 5-12

6) Gromova O, Doschanova A, Lokshin V, Tuletova A, Grebennikova G, Daniyarova L, Kaishibayeva G, Nurpeissov T, Khan V, Semenova Y, Chibisova A, Суздальская N, Aitaly Z, Glushkova N. Sectional study. J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 May; 199:105565.

7) Пігарова Є.А., Петрушкіна А.А. Некласичні ефекти продуктів D. Остеопороз та остеопатії. 2017; 20 (3): 90-101.

8) Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, Bhattoa HP. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients. 2020 Apr 2;12(4):988. doi: 10.3390/nu12040988

9) Claire E. Williams, Elizabeth A. Williams, Bernard M. Corfe. Rate of change of circulating 25-hydroxyvitamin D following sublingual and capsular vitamin D preparations. European Journal of Clinical Nutrition. 23 September 2019.